Na današnji dan

Barun Konstantin von Neurath – Hitlerov ugledni ministar vanjskih poslova – 1958.

Važno je napomenuti da je barun von Neurath postao ministar vanjskih poslova još prije nego što je Hitler došao na vlast u Njemačkoj. Ipak, Hitler ga je tijekom 5 godina zadržao na toj funkciji i von Neurathov je međunarodni ugled donio znatnu korist Hitlerovom režimu.

Dana 14. kolovoza 1958. godine umro je nacistički političar barun Konstantin von Neurath. Poznat je po tome što je vršio funkciju ministra vanjskih poslova Trećeg Reicha od 1932. do 1938. godine. Time je, kao šef njemačke diplomacije, dao znatan doprinos u ranijoj fazi Hitlerovog širenja utjecaja u Europi. Važno je napomenuti da je barun von Neurath postao ministar vanjskih poslova još prije nego što je Hitler došao na vlast u Njemačkoj. Ipak, Hitler ga je tijekom 5 godina zadržao na toj funkciji i von Neurathov je međunarodni ugled donio znatnu korist Hitlerovom režimu.

Barun Konstantin von Neurath rođen je sjeverozapadno od Stuttgarta, u aristokratskoj obitelji koja je imala nasljedno pravo na titulu baruna. Njegov djed bio je ministar vanjskih poslova Kraljevine Württemberg (nekadašnja njemačka država s prijestolnicom u Stuttgartu). Dakle, barun Konstantin naslijedio je ugled svog djeda, a počeo se i sam baviti diplomacijom. Ovom prilikom dobro je spomenuti još jednu uglednu barunsku obitelj iz Württemberga – barune von Weizsäcker – koji su kasnije također imali veliku ulogu u njemačkoj politici.

Unatoč tome što mu je von Neurath donosio ugled, Hitler je smatrao da je on preblag i zamijenio ga je na mjestu ministra vanjskih poslova 1938. godine s mnogo ratobornijim von Ribbentropom. Barunu von Neurathu dodijeljena je uskoro visoka funkcija Reichsprotektora Češke i Moravske. Čak je i na toj funkciji von Neurath bio za Hitlera preblag, pa je to riješeno na sljedeći način – von Neurath je ostavljen na toj funkciji, ali samo nominalno, a pravu je vlast u Češkoj i Moravskoj dobio zloglasni Reinhard Heydrich, kao von Neurathov zamjenik.

Nakon Drugog svjetskog rata von Neurathu je suđeno u Nürnbergu, unatoč tome što nije pripadao krugu najkrvoločnijih nacista. Dodijeljena mu je kazna od 15 godina zatvora, što je razmjerno blago u usporedbi s kaznama koje su dodijeljene drugima. Držan je u zatvoru Spandau, a pušten je već 1954. zbog lošeg zdravlja. Umro je pokraj Stuttgarta u 84. godini žvota.


Komentari