Na današnji dan

Barun Herberstein – diplomat i rani istraživač Rusije (1566.)

Barun Sigismund von Herberstein, poznat kao jedan od prvih i najznačajnijih zapadnjačkih pisaca o stanju prilika u Rusiji, umro je 28. ožujka 1566. godine. Potjecao je iz moćne austrijske obitelji Herberstein, u čijem se vlasništvu nalazio niz dvoraca na području današnje Slovenije i Austrije (npr. dvorac Herberstein u Štajerskoj i impresivni dvorac u Ptuju).

Von Herberstein rođen je u slovenskom gradu Vipavi, na području Koruške. Premda je potjecao iz njemačke aristokratske obitelji, izgleda da je usvojio i znanje slovenskog jezika (Slovenci ga zovu Žiga Herberstein). Kao diplomatski predstavnik Habsburške Monarhije sudjelovao je u nizu diplomatskih misija u stranim zemljama. Bio je u Španjolskoj, Danskoj pa i Osmanskom Carstvu. Od 1517. boravio je i u Rusiji. Sigismund von Herberstein bio je u Rusiji i u doba zloglasnog cara Ivana Groznog.

Herberstein se na svojim putovanjima raspitivao o lokalnim običajima, što se smatra svojevrsnom prethodnicom etnografskog istraživanja. O prilikama u Rusiji napisao je djelo latinskog imena Rerum Moscoviticarum Commentarii (hrv. Komentari o moskovskim stvarima). Herbersteinovi izvještaji o Rusiji bili su čitani u Europi i predstavljali su jedan od razmjerno rijetkih tadašnjih izvora o toj važnoj zemlji. Barun Sigismund von Herberstein umro je u Beču 1566. godine.

Komentari