Na današnji dan

Barun Friedrich von der Trenck – pruski avanturist i špijun (1727.)

Barun Friedrich von der Trenck, avanturist koji je bio rođak poznatog baruna Franje Trenka, rođen je 16. veljače 1727. godine. Obojica su pripadala pruskoj obitelji Trenck, koja je u svom grbu imala bikovu glavu. Ta obitelj izvorno je potjecala s područja Istočne Pruske, i to onog njenog dijela koji danas pripada Ruskoj Federaciji (ruskom državnom teritoriju pripada područje oko Kalinjingrada, koji su Nijemci nekoć zvali Königsberg).

Friedrich von der Trenck rodio se u Haldenslebenu, nedaleko od Magdeburga. Barun Franjo Trenk bio mu je bratić. Tijekom ratova između Marije Terezije i Fridrika Velikog, njih su se dvojica našla na različitim stranama. Naime, barun Franjo Trenk bio je u austrijskoj, a Friedrich u pruskoj službi. Prusi su zbog toga počeli sumnjati u Friedricha, pa su nastale i glasine da je austrijski špijun, zbog čega je uhićen i zatvoren u tvrđavi Glatz, na području današnje Poljske. 

Nakon bijega iz zatvora Friedrich je doživio, sudeći prema njegovim memoarima, brojne avanture. Putovao je navodno i po Rusiji, Engleskoj i Francuskoj. Sa suprugom je imao je čak četrnaestero djece. U vrijeme Francuske revolucije poslan je u Pariz, gdje su ga uhitili kao špijuna i dali smaknuti na giljotini. Glava mu je odsječena 25. srpnja 1794. godine, kad je bio u 69. godini.

Komentari