Na današnji dan

Barun Franjo Trenk umro u zatvoru (1749.)

Dana 4. listopada 1749. umro je jedan od najpoznatijih, ali i najzloglasnijih vojskovođa koji su ikada vodili hrvatsku vojsku – Franjo Trenk. Trenkov otac bio je pruski časnik u austrijskoj carskoj službi. Franjo je rođen na neobičnom mjestu – na samom jugu Italije, u gradu Reggio di Calabria, gdje mu je otac kao vojnik privremeno bio stacioniran.

U Slavoniji je Franjo imao velike zemljišne posjede. Naime, bilo je to doba neposredno nakon oslobođenja Slavonije od Osmanlija, kad su habsburški carevi u Beču široke ruke dijelili zemlju u Slavoniji uglavnom zaslužnim stranim osobama. Tako su u Slavoniji ogromne posjede stekle obitelji Hilleprand-Prandau (Nijemci), Folch de Cardona (Katalonci), Odescalchi (Talijani) i mnoge druge. Baruni Trenk također su stekli posjede, među njima Pleternicu, Brestovac, Pakrac i Veliku u Požeškoj županiji, kao i Nuštar u Srijemskoj županiji.

Barun Franjo Trenk bio je vrlo specifične naravi. Navodi se da je tijekom života čak 102 puta izašao na dvoboj. Dva puta osuđen je na smrtnu kaznu, no oba puta ju je izbjegao, a 14 puta je bio ranjen u ratu. Najpoznatiji je postao po svojim Trenkovim pandurima, svojevrsnoj poluprivatnoj vojsci koju je regrutirao u Slavoniji. Na njenom čelu borio se za kraljicu Mariju Tereziju u doba rata s moćnim pruskim kraljem Fridrikom Velikim.

Trenkovi panduri bili su zloglasni po svojoj okrutnosti, no to im je donosilo i određenu prednost na bojnom polju. Ipak, nasilja na bojnom polju, kao i sumnje da je primao plaću za nepostojeće vojnike, na kraju su Trenka dovele pred sud. Osuđen je na smrt, ali je kraljica Marija Terezija smrtnu kaznu preinačila u zatvorsku. Trenk je zatvoren u dvorac Spielberg u moravskom gradu Brnu gdje je imao prilično dobre uvjete u zatvoru, s dovoljno komfora. Tijekom zatvoreništva napisao je i autobiografiju.


Trenk je u zatvoru u Spielbergu i umro. Njegovo je tijelo mumificirano nakon smrti i danas se može vidjeti jer je izloženo u kripti kapucinskog samostana u Brnu. Vrlo je zanimljivo, a u Hrvatskoj malo poznato, da je Franjin bratić – Friedrich Trenk – također bio pustolovni vojnik koji je postigao veliku slavu na europskim ratištima. Prusi su ga poslali u Pariz u doba Francuske revolucije. Kad je otkriven, optužen je zbog špijuniranja i smaknut na giljotini.

 

Komentari