Na današnji dan

Barun Carl Gustaf Emil Mannerheim – jedini maršal Finske (1867.)

maršal Carl Gustaf Emil Mannerheim, nekadašnji finski predsjednik. Zanimljivo je da je on bio jedini maršal Finske u povijesti te države, a imao je prethodno i generalski čin u vojsci Ruskog Carstva. Mannerheim je rođen 1867. na jugozapadu Finske, u doba kad je ta zemlja još bila u sastavu Ruskog Carstva. Pripadao je plemićkoj obitelji koja je posjedovala titule baruna i grofa. Mannerheim je naslijedio barunsku titulu, jer je grofovski naslov prelazio samo na najstarijeg sina u obitelji, što on nije bio. Već je u mladosti Mannerheim ušao u rusku carsku vojsku, u kojoj je dogurao do čina generala.

Nakon pada carske vlasti u Rusiji, pri kraju Prvog svjetskog rata, u Finskoj je izbio građanski rat između pristalica sovjetske Rusije i njihovih protivnika (tzv. Bijelih), među kojima je bio i Mannerheim. Dapače, on im je postao vrhovnim vojnim zapovjednikom, a budući da su Bijeli pobijedili, jedno je vrijeme bio i namjesnik (regent) Finske.

U međuratnom razdoblju nije imao službeni položaj u finskoj vladi, no reaktivirao se kad je Staljinov SSSR napao Finsku 1939. godine. Preuzeo je vrhovno zapovjedništvo nad finskom vojskom, premda je u to vrijeme imao već 72 godine. Kao i u prijašnjim ratovima, i taj je puta bio uspješan. Godine 1944. izabran je i za finskog predsjednika. Mannerheim je danas jedan od najcjenjenijih finskih nacionalnih junaka, a specifičan je kao ratni heroj po tome što je primio brojna odlikovanja različitih država, i to ne samo na počasnoj razini.


Komentari