Na današnji dan

Barun Bernhard von Eskeles – jedan od glavnih bankara u Beču – 1839.

Eskeles bio među glavnim utemeljiteljima Prve austrijske štedionice (Erste österreichische Spar-Casse), iz koje je kasnije nastala velika grupacija poznata pod nazivom Erste.

Dana 7. kolovoza 1839. godine umro je austrijski bankar Bernhard Eskeles. Bio je židovskog podrijetla, a rodio se u Beču još 1753. godine. Eskeles je bio sin rabina i potjecao je iz bankarske obitelji, a u Beču je vodio financijski posao zajedno sa svojim šogorom Nathanom Arnsteinom. Pokrenuli su posao pod imenom Arnstein und Eskeles. S vremenom je Bernhard Eskeles postao tako utjecajan da su ga kontaktirali i strani državnici.

Zanimljivo je da je Bernhard Eskeles bio jedan od osnivača i prvih voditelja Austrijske narodne banke (njem. Österreichische Nationalbank) koja je funkcionirala kao središnja banka austrijskih zemalja. Dobio je austrijsko plemstvo, titulu viteza (njem. Ritter), a zatim čak i baruna (njem. Freiherr). Kao plemić dobio je Eskeles ispred prezimena njemački veznik von (Bernhard von Eskeles).

Važna je i činjenica da je Eskeles bio među glavnim utemeljiteljima Prve austrijske štedionice, iz koje je kasnije nastala velika grupacija poznata pod nazivom Erste. U Beču je barun von Eskeles posjedovao veliku palaču u Dorotheergasse. Preminuo je u prilično visokoj 87. godini. Njegova su djeca napustila židovsku vjeru, a s njegovim je sinom izumrla obitelj Eskeles u muškom koljenu.


Komentari