Na današnji dan

Barbara Celjska – Crna kraljica s Medvedgrada (1451.)

Neko vrijeme boravila je na Medvedgradu iznad Zagreba, a po njoj ime vjerojatno nosi i poznati Kraljičin zdenac podno tog burga. 

Dana 11. srpnja 1451. godine umrla je u češkom gradu Melniku, na utoku rijeke Vltave u Labu, slavna Barbara Celjska, poznata u Hrvatskoj kao Crna kraljica. Ona je bila kraljica Hrvatske, Ugarske i Češke te carica Svetog Rimskog Carstva udana za cara Žigmunda Luksemburškog. Bila je kći moćnog kneza Hermana II. Celjskog, koji je bio hrvatski ban i jedan od najmoćnijih velikaša u cijeloj Europi. Herman je bio vlasnik cijele Zagorske županije i nosio je naslov grofa od Zagorja i Celja, kneza Svetog Rimskog Carstva i viteza slavnog Reda zmaja. Zanimljivo je da je brat Barbare Celjske bio Fridrik, poznat po zabranjenoj vezi s Veronikom Desinićkom. Barbara Celjska ušla je u hrvatsku legendu kao Crna kraljica koja je boravila na Medvedgradu iznad Zagreba.

Po njoj ime možda nosi i poznati Kraljičin zdenac kraj Medvedgrada. Postoje brojne legende o Crnoj kraljici na Medvedgradu, o tome kako je napadala ljude pomoću crnih gavrana, o zakopanom blagu itd. Pred kraj života Barbara Celjska navodno se bavila alkemijom i okultizmom. O njoj je negativno pisao čak i poznati papa Pio II., inače znameniti talijanski književnik i humanist pravog imena Enea Silvio Piccolomini. Barbara Celjska umrla je od kuge na današnji dan 1451..

Komentari