Na današnji dan

Bao Dai – posljednji car Vijetnama umro u egzilu – 1997.

Nakon odlaska iz Vijetnama živio je u egzilu većinom u južnoj Francuskoj, a također i u kneževini Monaku. Navodno je u luci u Monte Carlu imao jednu od najvećih jahti, na kojoj je svojedobno često plovio.

Dana 30. srpnja 1997. godine umro je posljednji car u povijesti Vijetnama – Bao Dai. Bio je trinaesti po redu vladar iz dinastije Nguyen, a carem je postao kad mu je bilo samo 12 godina. Bao Dai bio je sin prethodnog cara Khai Dinha, a rođen je 1913. godine u gradu Hueu, koji je funkcionirao kao carska prijestolnica (grad Hue nalazi se vrlo blizu nekadašnje granice između Sjevernog i Južnog Vijetnama).

Potrebno je naglasiti da vijetnamski carevi nakon 1880-tih godina u praksi nisu imali veliku vlast nad zemljom, nego su bili svojevrsne marionete francuskih kolonijalista. Ipak, Francuzi su dopustili carevima da nominalno vladaju nad područjem Anama (središnji dio današnjeg Vijetnama, s prijestolnicom u spomenutom gradu Hueu). Francuska kolonijalna vlast protezala se mnogo šire, nad velikim prostorom Indokine tj. nad današnjim državama Laos, Kambodža i Vijetnam.

Bao Dai školovao se kao dječak u Parizu, u Liceju Condorcet, a kasnije i u Pariškom institutu za političke studije. Zanimljivo je da se školovao u Francuskoj još i nakon što je postao car sa spomenutih 12 godina života (nakon očeve smrti). Oženio se jednom Vijetnamkom koja je bila rimokatolkinja, a njihov najmlađi sin Bao Thang i danas je nominalno pretendent na vijetnamsko carsko prijestolje (živi u Francuskoj).

Nakon uspjeha Ho Ši Minovih komunista, car Bao Dai abdicirao je 1945. godine. Kasnije je izbio rat, pri čemu su Francuzi reinstalirali Bao Daia nominalno na čelo države. Ipak, 1955. godine zbačen je ponovno s vlasti. Bao Dai živio je u egzilu većinom u južnoj Francuskoj, a također i u kneževini Monaku. Navodno je u luci u Monte Carlu imao jednu od najvećih jahti, na kojoj je svojedobno često plovio.


U Francuskoj je Bao Dai i umro. Pokopan je na groblju Passy, nedaleko od pariškog Trocadera (sa suprotne strane Seine od Eiffelovog tornja).

Komentari