Na današnji dan

Baldur von Schirach – vođa Hitlerjugenda – 1974.

Baldur von Schirach izjavio je da ga je na antisemitizam potaklo čitanje američkog časopisa The International Jew (hrv. Međunarodni Židov), koji je izdavao poznati antisemit Henry Ford, osnivač automobilske kompanije Ford. 

Dana 8. kolovoza 1974. godine umro je jedan od najpoznatijih nacista, dugogodišnji vođa organizacije Hitlerjugend (hrv. Hitlerova mladež) – Baldur von Schirach. On je rođen u Berlinu u njemačkoj aristokratskoj obitelji, no zanimljivo je da mu je majka bila Amerikanka i da je kod kuće prvo naučio govoriti engleski jezik, a njemački tek s 5 godina. S 18 godina učlanio se u nacističku stranku. Hitler ga je zavolio i postavio za vođu Hitlerjugenda. Unatoč mladoj dobi dan mu je visoki čin SA-Gruppenführera, što odgovara vojnom generalu.

Baldur von Schirach bio je antisemit. Izjavio je da ga je na antisemitizam potaklo čitanje američkog časopisa Henryja Forda The International Jew (hrv. Međunarodni Židov). Taj časopis izdavao je, dakako, poznati antisemit Henry Ford, osnivač automobilske kompanije Ford.

Nakon Drugog svjetskog rata Baldur von Schirach bio je među 24 glavna nacista kojima se sudilo u Nürnbergu. Zanimljivo je da su se samo on i Albert Speer (Hitlerov arhitekt i ministar naoružanja) odrekli Hitlera na tom suđenju. Schirach je izrazio žaljenje zbog počinjenoga i pokajao se. Dobio je kaznu od samo 20 godina zatvora, premda je osuđen za zločin protiv humanosti. Tih 20 godina uredno je odslužio u poznatom zatvoru Spandau pokraj Berlina, kao zatvorenik s rednim brojem 1. Nakon izlaska iz zatvora mirno je proživio još gotovo 8 godina u južnoj Njemačkoj. Umro je u dobi od 67 godina u gradiću Kröv u Porajnju. Na grobu mu se nalazi natpis “Ich war einer von euch” (hrv. “Bio sam jedan od vas”).


Komentari