Na današnji dan

Bahrein – država u kojoj kraljevi rođaci čine polovinu ministara – 1971.

Premijer je kraljev stric, a ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, obrane, financija, pravosuđa, kulture i prometa svi su članovi vladajuće kraljevske obitelji Al-Khalifa.

Dana 15. kolovoza 1971. godine nezavisnost je ostvarila arapska država Bahrein, smještena u Perzijskom zaljevu. Bahrein je prilično bogata država, no male je površine – svega 765,3 četvorna kilometra. Veći dio države smješten je na otoku Bahreinu koji ima oko 572 četvorna kilometra (otprilike kao Brač i još pola Hvara). Država ima još i niz mnogo manjih otoka.

Dobar dio bogatstva Bahreina zasniva se na nafti, no važan je također financijski i bankarski sektor (ranije je Libanon možda bio Švicarska Bliskog istoka, ali zbog rata u Libanonu svojedobno se dio te djelatnosti preselio u Bahrein). Poznata je i Velika nagrade Formule 1 koja se od 2004. godine vozi u Bahreinu, kao prva Formula 1 na Bliskom istoku.

Za vlast u Bahreinu karakteristična je velika angažiranost vladajuće dinastije Al-Khalifa. Naime, kralj Bahraina pripada toj dinastiji, ali njeni članovi čine također i oko polovine svih ministara. Dapače, premijer je kraljev stric, a ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, obrane, financija, pravosuđa, kulture i prometa svi su članovi obitelji Al-Khalifa.


Komentari