Na današnji dan

Bachov apsolutizam u Habsburškoj Monarhiji – 1852.

U hrvatskim je zemljama razdoblje tzv. Bachovog apsolutizma ostalo je zapamćeno kao doba pojačanog centralizma i germanizacije.

Petog travnja 1852. godine de facto je započeo tzv. Bachov apsolutizam u Habsburškoj Monarhiji. Radilo se o razdoblju represivnog režima, koji je predvodio austrijski barun Alexander von Bach, kao ministar unutarnjih poslova Monarhije. Premda je Bach na tom položaju bio već od 1849. godine, navedeni se datum uzima simbolično jer je toga dana umro dotadašnji Bachov šef – austrijski predsjednik vlade princ Felix zu Schwarzenberg.

U hrvatskim je zemljama razdoblje tzv. Bachovog apsolutizma ostalo je zapamćeno kao doba pojačanog centralizma i germanizacije. Zabranjena je upotreba hrvatske zastave, a u škole i upravu uveden je njemački kao službeni jezik. Hrvatska je u pravnom smislu izjednačena s ostalim austrijskim zemljama, a njen teritorij podijeljen je na pet okružja na čelu s predstojnicima. Uvedena je stroga unutarnja kontrola, a red je kontrolirala žandarmerija. Državne činovnike koji su provodili ove mjere u narodu su nazivali Bachovim husarima. 

Apsolutizam je definitivno srušen nakon teških poraza habsburške vojske na talijanskom bojištu kod Magente i Solferina 1859. godine.

piše: Dražen Krajcar


Komentari