Na današnji dan

Azerbajdažanska predsjednička dinastija Aliyev – 1961.

Današnji azerbajdažanski predsjednik Ilham Aliyev sin je prethodnog predsjednika Heydara Aliyeva.

Dana 24. prosinca 1961. godine rođen je Ilham Aliyev, aktualni predsjednik Azerbajdažana. Budući da je Azerbajdažan republika s predsjedničkim ustrojem vlasti, Aliyev ima veliku moć u toj državi bogatoj naftom. Ilham Aliyev je sin prethodnog azerbajdažanskog predsjednika Heydara Aliyeva (nekadašnjeg pripadnika KGB-a). Dapače, 2003. godine Ilham Aliyev neposredno je naslijedio svog oca na predsjedničkoj funkciji, što je stvorilo dojam obiteljske nasljednosti tog položaja. Inače, njegov otac Heydar Aliyev bio je predsjednik Azerbajdažana tijekom čak deset godina (od 1993. do 2003. godine).

Ilham Aliyev rođen je u Bakuu, glavnom gradu Azerbajdažana, u doba kad je ta zemlja bila u sastavu SSSR-a. Po vjerskoj je pripadnosti Ilham Aliyev musliman, i to šijit. Govori pet jezika: azerbajdažanski, engleski, francuski, ruski i turski.  Ilham Aliyev doktorirao je povijest. Otac mu je bio spomenuti predsjednik Heydar Aliyev, a majka Zarifa Aliyeva, liječnica oftalmologinja, koja se bavila znanstvenim radom.

Od 1983. godine Ilham Aliyev u braku je s Mehriban Aliyevom, današnjom prvom damom Azerbajdažana, koja već sada posjeduje velik utjecaj, a neki nagađaju da bi mogla u budućnosti naslijediti supruga na predsjedničkom položaju. Njihova kći Leyla također je prominentna u javnosti. Obitelj Aliyev navodno posjeduje znatno bogatstvo, zbog čega je na udaru antikorupcijskih aktivista.


Komentari