Na današnji dan

Avanturist Ferdinand Budicki – 1875.

Automobili su zauvijek promijenili način prijevoza i sliku ulice svakog naselja. Na našim prostorima u prvom se automobilu dovezao grof Bombelles iz Vinice kraj Varaždina 1899. godine. Međutim, prvi registrirani vozač u Zagrebu bio je Ferdinand Budicki, rođen 11. travnja 1875. godine u Zagrebu. Prvi automobil u Gradu bio je Opel, kojim se Budicki dovezao u Grad 1901. godine. Da bi smio voziti, morao je položiti vozački ispit. To je bio problem jer nitko u Gradu nije znao voziti. Stoga je Budicki najprije morao podučiti članove ispitne komisije kako upravljati automobilom, da bi on mogao kod njih izaći na ispit. Ironično, ta je ista komisija srušila Ferdinanda Budickog na vozačkom ispitu, pa je položio iz druge.

Ferdinand Budicki doveo je u Zagreb i prvi motocikl. Bio je jedan od suosnivača Hrvatskog automobilskog kluba (1906.), a bio je i prvi vozač koji je uzrokovao prometnu nesreću u Gradu Zagrebu. Po zanimanju je bio trgovac i bravar. Još 1897. proputovao je dobar dio Europe i Afrike biciklom, a već sljedeće godine otvorio je u Zagrebu trgovinu biciklom i šivaćim strojevima.

Njemu u čast 2013. otvoren je Muzej automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu koji formalno nije muzej, nego udruga, pa ne može ostvariti financijska sredstva kao ostali muzeji.

Piše: Marsela Alić


Komentari