Na današnji dan

Autor nezaboravnog filma Tko pjeva zlo ne misli – 1922.

Golik je autor jednog od najistaknutijih hrvatskih dokumentarnih filmova Od 3 do 22 za koji dobiva nagrade na festivalima u Oberhausenu, Locarnu i Beogradu.

Autor najuspješnijeg hrvatskog filma Tko pjeva zlo ne misli i tv serije Gruntovčani, režiser i scenarist Krešo Golik rođen je 20. svibnja 1922. godine u Fužinama. Golik je karijeru počeo kao sportski reporter na tadašnjem Radio Zagrebu, a filmom se profesionalno počinje baviti 1947. godine.

Debitirao je dokumentarnim filmom Još jedan brod je zaplovio, a tri godine kasnije snima igrani prvijenac Plavi 9. Zatim režira dramu Djevojka i hrast, nakon koje, zbog političke nepoćudnosti, ne snima duže vrijeme. Godine 1966. autor je jednog od najistaknutijih hrvatskih dokumentarnih filmova Od 3 do 22 za koji dobiva nagrade na festivalima u Oberhausenu, Locarnu i Beogradu. Tada počinje njegovo najplodnije razdoblje tijekom kojeg snima filmove Imam dvije mame i dva tate, Tko pjeva zlo ne misli, Živjeti od ljubavi, Razmeđa, Pucanj i Ljubica. Autor je i popularne serije Dirigenti i mužikaši, koja je svojevrsni nastavak Gruntovčana. Likovi koje je oživio na filmskom platnu i malim ekranima poput gospona Fulira, Franje Šafraneka, Dudeka i Regice ostali su u vječnom pamćenju generacijama gledatelja.

Od 1979. godine predavao je režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a 1983. dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo. Posljednji film koji je režirao bila je Vila Orhideja (1988.).


Krešo Golik umro je 1996. godine u Zagrebu.

piše: Dražen Krajcar

Komentari