Na današnji dan

Autor nezaboravnih pustolovina male Alise (1832.)

Engleski pisac i matematičar, autor nezaboravnih pustolovina malene Alise, Lewis Caroll rođen je 27. siječnja 1832. godine u Daresburyju. Pravo ime bilo mu je Charles Lutwidge Dodgson, a svoj pseudonim izabrao je prevođenjem svojih dvaju osobnih imena Charles Lutwidge u latinski kao Carolus Ludovicus, a zatim njihovom ponovnom anglizacijom. Obrazovao se na poznatom Oxfordskom sveučilištu, gdje je kasnije predavao matematiku i logiku punih 26 godina. Godine 1861. postao je i anglikanski svećenik.

Roman Alisa u zemlji čudesa napisao je u prvoj polovini 1860-ih godina, na temelju priče koju je ispripovijedao djevojčici Alice Liddell, kćeri prijatelja s Oxforda. Roman je postigao golem uspjeh što ga je nagnalo da napiše i jednako popularan nastavak Alisa s one strane zrcala. Premda su knjige pisane za djecu, nesentimentalni humor, paradoksalna logika i duhovite igre riječima kojim obiluju postale su dijelom engleske kulturne baštine.

Napisao je i niz humorističnih pjesama, od kojih se ističe poema Lov na Snarka, i nekoliko matematičkih djela. Uz to bio je entuzijastičan i nadaren amaterski fotograf.

Lewis Caroll preminuo je 1898. godine u kući u Guildfordu.


piše: Dražen Krajcar

Komentari