Na današnji dan

Autor Narnijskih kronika bio je branitelj kršćanstva i prijatelj J. R. R. Tolkiena – 1898.

Poznati C. S. Lewis studirao je i predavao na Oxfordu, upravo kao i njegov prijatelj J. R. R. Tolkien. Obojica su bili izraziti kršćanski vjernici.

Dana 29. studenog 1898. godine rođen je C. S. Lewis, autor poznatih Narnijskih kronika. Lewis je bio izraziti kršćanski vjernik, a bio je ujedno i prijatelj J. R. R. Tolkiena (velikog katolika). Naime, i C. S. Lewis i Tolkien studirali su i predavali na Oxfordu, a obojica su se bavili i znanošću. Dok je u Tolkienovim djelima kršćanska podloga prilično prikrivena, kod C. S. Lewisa ona je mnogo očitija (na to ga je navodno i sam Tolkien upozoravao).

C. S. Lewis na Oxfordu je predavao englesku književnost tijekom čak 29 godina (Tokien je također na Oxfordu bio profesor, i to prvo anglosaksonskog, a zatim engleskog jezika). Kasnije je C. S. Lewis na Cambridgeu postao profesor srednjovjekovne i renesansne književnosti.

Dakako, u Lewisovim Narnijskim kronikama analogije s kršćanstvom prilično su očigledne. Knjige iz tog Lewisovog serijala prodane su danas u više od 100 milijuna primjeraka, a na osnovu njih snimljene su i filmske adaptacije koje su gledali milijuni ljudi širom svijeta.


Komentari