Na današnji dan

Autor eksplozivnog romana Opasne veze izumitelj je i topovske granate – 1803.

Zanimljivo je da je Laclos bio prvenstveno vojnik i da je dogurao čak do čina generala. Njegov kontroverzni roman Opasne veze voljela je čitati čak i francuska kraljica Marija Antoaneta.

Dana 5. rujna 1803. godine umro je u dobi od 61 godine autor jednog od najpoznatijih romana 18. stoljeća – Opasnih veza (franc. Les Liaisons dangereuses). Taj je roman inspirirao mnoge ekranizacije, njih barem sedam, a najpoznatija je vjerojatno verzija iz 1988. godine s Johnom Malkovichem, Michelle Pfeiffer, Glenn Close, Umom Thurman i Keanuom Reevesom. Taj je film nagrađen s tri Oscara.

Autor romana Opasne veze bio je Pierre Choderlos de Laclos, Francuz rođen u Amiensu 1741. u dobrostojećoj obitelji. Laclos bio po zanimanju prvenstveno vojnik, a da se pisanjem bavio pretežito amaterski. U vojsci je Laclos postigao značajnu karijeru. Dostigao je čak do čina generala. Imao je dobro obrazovanje iz područja zananosti i tehnike, pa se u armiji većinom bavio artiljerijom i konstrukcijom utvrda. Zanimljivo je da je Laclos izmislio i topovsku granatu (artiljerijski projektil napunjen eksplozivom). Naime, ranije su iz topova pucali samo metalne kugle bez eksplozivnog punjenja.

Nakon dolaska Francuske revolucije, Laclos je bio čak i uhićen od strane revolucionara, ali je na kraju oslobođen. Imao je sreće što je podržao mladog Napoleona Bonapartea koji je na kraju osvojio vlast u Francuskoj. Kao pristaša Napolona postavljen je za brigadnog generala u znamenitoj Rajnskoj armiji, a kasnije i za glavnog zapovjednika pričuvne artiljerije u Italiji.

General Laclos umro je za vrijeme vojnog službovanja u talijanskom gradu Tarantu. Uzrok smrti bila je neka zarazna bolest, vjerojatno malarija ili dizenterija.


Roman Opasne veze Laclos je napisao kad mu je bilo oko 38 godina, oko 10 godina prije Francuske revolucije. U to doba radio je kao inženjerijski vojni časnik na izgradnji utvrda na otočiću Île-d’Aix, zanimljivom po tome što će to biti posljednje utočište Napoleona Bonapartea prije nego se predao Britancima. Opasne veze postigle su još prije Revolucije veliki uspjeh u Francuskoj, a voljela ih je čitati i sama kraljica Marija Antoaneta.

Komentari