Na današnji dan

Autor Ben Hura bio je sjevernjački general, guverner na Divljem zapadu i diplomat u Osmanskom Carstvu – 18272

Kao guverner na Divljem zapadu general Lew Wallace pregovarao je s odmetnikom poznatim kao Billy the Kid. Upravo u doba kad je bio guverner objavio je svoj roman Ben-Hur: Priča o Kristu.

Lew Wallace, jedna od najzanimljivijih osoba 19. stoljeća, rođen je 10. travnja 1827. godine u Indiani. Slavu je stekao kao autor znamenitog romana Ben-Hur: Priča o Kristu (engl. Ben-Hur: A Tale of the Christ), koji je ekraniziran niz puta. Dakako, najslavnija ekranizacija Ben Hura bila je ona iz 1959. godine s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi (taj je film osvojio čak 11 Oscara).

Lew Wallace imao je vrlo raznoliku karijeru. Po struci je bio pravnik, a u politici je već u mladosti uspio biti izabran u Senat savezne države Indiane. U Američkom građanskom ratu postao je Lew Wallace general u vojsci Sjevera . Dapače, izgleda da je jedno vrijeme bio najmlađi čovjek s činom generala bojnika u američkoj vojsci.

Nakon Građanskog rata postao je guverner Teritorija Novog Meksika. Radilo se uvelike o području tadašnjeg tzv. Divljeg zapada. Kao guverner Wallace je pregovarao s odmetnikom poznatim kao Billy the Kid (pravim imenom William H. Bonney). Njemu je Wallace ponudio amnestiju, no stvar se zakomplicirala i Billy the Kid na kraju je ubijen.

Nakon vojne (general) i političke karijere (guverner) otišao je Lew Wallace i u diplomaciju. Naime, od 1881. do 1885. godine bio je američki izaslanik u Osmanskom Carstvu. U to je doba sultan u Istanbulu bio Abdul Hamid II., poznat i pod nadimkom Krvožedni sultan. Tog sultana smatraju odgovornim za masakre nad Armencima.


Lew Wallace umro je u SAD-u, i to rodnoj Indiani u 78. godini života.

Komentari