Select your Top Menu from wp menus

04.09.

Automobili Jaguar izvorno su nosili naziv SS (1901.)

Automobili Jaguar izvorno su nosili naziv SS (1901.)

Dana 4. rujna 1901. rođen je William Lyons, začetnik poznate automobilske marke Jaguar. Bio je sin irskog useljenika, a rodio se u gradu Blackpoolu na obali Engleske koja gleda izravno prema Irskoj. Mladi je William Lyons neobično rano ušao u poslovne vode. Naime, još prije nego je postao punoljetan osnovao je s Williamom Walmsleyem tvrtku za proizvodnju vozila. Zanimljivo je da su njih dvojica za pokretanje posla dobili bankovne garancije preko svojih očeva.

Lyons i Walmsley svoju su tvrtku nazvali Swallow Sidecars (kratica SS). Isprva su proizvodili motocikle s bočnom prikolicom, a kasnije i automobile. Preselili su tvornicu u grad Coventry (ondje je i danas sjedište Jaguara), a tvrtku su preimenovali u SS Cars Ltd.

Model SS1 bio je sportski automobil s 6-cilindričnim motorom. Od 1936. godine nudili su i model SS 100 Jaguar. Dakle, ime Jaguar ušlo je u kompaniju isprva kao naziv jednog od modela. Inače, oznaka SS 100 označavala je činjenicu da je taj automobil mogao ići preko 100 milja na sat (160,93 mm/h), što je u to doba bila zavidna brzina.

Tek nakon Drugog svjetskog rata ime kompanije promijenjeno je iz SS u Jaguar, navodno zbog antinjemačkog sentimenta (iz te perspektive prilično je nelogično zašto to nije učinjeno već tijekom rata). William Lyons poživio je sve do 1985. godine, a dobio je i nadimak Mr. Jaguar. Umro je u 84. godini u svom dvorcu Wappenbury Hall.

Facebook Comments

Vezani članci