Na današnji dan

Automobili Jaguar izvorno su nosili naziv SS (1901.)

Dana 4. rujna 1901. rođen je William Lyons, začetnik poznate automobilske marke Jaguar. Bio je sin irskog useljenika, a rodio se u gradu Blackpoolu na obali Engleske koja gleda izravno prema Irskoj. Mladi je William Lyons neobično rano ušao u poslovne vode. Naime, još prije nego je postao punoljetan osnovao je s Williamom Walmsleyem tvrtku za proizvodnju vozila. Zanimljivo je da su njih dvojica za pokretanje posla dobili bankovne garancije preko svojih očeva.

Lyons i Walmsley svoju su tvrtku nazvali Swallow Sidecars (kratica SS). Isprva su proizvodili motocikle s bočnom prikolicom, a kasnije i automobile. Preselili su tvornicu u grad Coventry (ondje je i danas sjedište Jaguara), a tvrtku su preimenovali u SS Cars Ltd.

Model SS1 bio je sportski automobil s 6-cilindričnim motorom. Od 1936. godine nudili su i model SS 100 Jaguar. Dakle, ime Jaguar ušlo je u kompaniju isprva kao naziv jednog od modela. Inače, oznaka SS 100 označavala je činjenicu da je taj automobil mogao ići preko 100 milja na sat (160,93 mm/h), što je u to doba bila zavidna brzina.

Tek nakon Drugog svjetskog rata ime kompanije promijenjeno je iz SS u Jaguar, navodno zbog antinjemačkog sentimenta (iz te perspektive prilično je nelogično zašto to nije učinjeno već tijekom rata). William Lyons poživio je sve do 1985. godine, a dobio je i nadimak Mr. Jaguar. Umro je u 84. godini u svom dvorcu Wappenbury Hall.


Komentari