Na današnji dan

Automobili Chevrolet zovu se po Švicarcu (1911.)

Dana 3. studenog 1911. utemeljena je američka automobilska marka Chevrolet. Mnogima nije poznata činjenica da se marka Chevrolet zove po Švicarcu Louisu Chevroletu, rođenom u gradu La Chaux-de-Fonds na granici Švicarske i Francuske. Grad La Chaux-de-Fonds nalazi se u švicarskom kantonu Neuchâtel, u kojem se govori većinom francuski jezik. Inače, u tom istom gradu sjedište imaju mnogi proizvođači poznatih švicarskih satova.

Louis Chevrolet preselio se iz Europe u Sjevernu Ameriku u mladosti. U SAD-u je počeo voziti automobilske utrke. Vozio je za FIAT i Buick, a usput je izgleda usvojio i određena znanja o izradi automobila.

Automobilsku kompaniju pod imenom Chevrolet Motor Company utemeljio je Louis Chevrolet s poznatim Williamom Durantom, osnivačem General Motorsa. Međutim, Louis Chevrolet prodao je već 1915. svoj udio u kompaniji Durantu. Dakle, bio je vlasnik Chevroleta manje od četiri godine. William Durant kasnije je inkorporirao marku Chevrolet u sastav General Motorsa, a takvo je stanje ostalo na snazi sve do danas (GM je vlasnik marke Chevrolet).

Komentari