Na današnji dan

Autobus na kat pregazio 24 djeteta – 1951.

Padala je već noć, a autobus nije imao upaljena glavna svjetla, nego samo pozicijska, što je u to doba u Britaniji bilo dopušteno. 

Dana 4. prosinca 1951. godine dogodila se najteža do tada prometna nesreća u Velikoj Britaniji. Dvokatni autobus vozio je te večeri po seoskoj cesti i naletio odostraga na kolonu djece u dobi od 10 do 13 godina. Djeca su bila pripadnici dobrovoljačke kadetske jedinice kraljevskih marinaca i hodali su troje po troje u koloni uz lijevu stranu ceste. Imali su tamnoplave uniforme koje su bile slabo vidljive u večernjoj rasvjeti.

Autobus nije imao upaljena glavna svjetla, nego samo pozicijska, što je u to doba u Velikoj Britaniji bilo dopušteno. Vozač je izjavio da uopće nije vidio djecu pred sobom, nego da je tek osjetio udarce kad je na njih naletio. Sedamnaest dječaka poginulo je na licu mjesta, a još sedam u bolnici. Ozlijeđena su još 24 djeteta. Neozlijeđeni su ostali samo oni koji su se nalazili na čelu kolone. Vozač autobusa dobio je samo 20 funti kazne i zabranu vožnje


Komentari