Na današnji dan

Austrougarski Židov koji je dizajnirao najmoćnije oružje u svjetskoj povijesti – 2003.

Edward Teller rođen je u Budimpešti 1908. godine, dok je taj grad još bio u sastavu Austro-Ugarske. Kasnije se preselio u SAD i zajedno s Stanislawom Ulamom napravio dizajn termonuklearne bombe. 

Dana 9. rujna 2003. godine umro je nuklearni fizičar Edward Teller, kojeg nazivaju i Ocem termonuklearne bombe. Taj tip atomske bombe danas je najsnažnije oružje kojim raspolaže čovječanstvo. Naime, termonuklearne bombe izrađivane su do sada u snagama od čak pedesetak megatona (bomba od 50 Mt proizvodi eksploziju ekvivalentnu detonaciji 50.000.000.000 kilograma TNT eksploziva). Teoretski je moguće izraditi i daleko jače termonuklearne bombe.

Edward Teller rođen je u Budimpešti 1908. godine, dok je taj grad još bio u sastavu Austro-Ugarske. Teller je bio židovskog podrijetla, a Mađarsku je napustio 1926. godine i preselio se u Njemačku. U jednoj tramvajskoj nesreći u Münchenu izgubio je nogu pa je ostatak života nosio protezu.

Kad su nacisti došli na vlast u Njemačkoj, mladi je Teller napustio tu državu i otišao u Veliku Britaniju, zatim u Dansku, a na kraju u SAD. Tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je na izradi prve američke nuklearne bombe (Projekt Manhattan). Zanimljivo je da je već u to vrijeme razrađivao ideju o još jačem oružju – termonuklearnoj bombi.

Tek nakon što je SSSR testirao svoju prvu nuklearnu bombu, počeli su u SAD-u ozbiljno planirati izradu termonuklearnih bombi. Naime, to je postala nužnost zbog gubitka dotadašnjeg monopola na nuklearno oružje (od 1945. do 1949. godine SAD je bio jedina svjetska nuklearna sila).


Glavni autori dizajna termonuklearne bomba bili su Edward Teller i Stanislaw Ulam (poljski Židov, također rođen na području Austro-Ugarske). Danas nije potpuno razjašnjeno u kolikom su omjeru njih dvojica zaslužna za tzv. Teller-Ulamov dizajn. To je i danas jedini dizajn koji se koristi u izradi termonuklearnih bombi.

Teller je bio poznat po vrlo problematičnoj osobnosti. Naime, često je ulazio u sukob s kolegama, čime je stjecao loš ugled. Osobito je poznato njegovo svjedočenje u kojem je ocrnio svog nekadašnjeg šefa Roberta Oppenheimera. Uglavnom se smatra da je to Tellerovo svjedočenje bilo nepošteno ocrnjivanje bez pravih osnova. Nakon tog slučaja, Tellera su kolege znanstvenici u još većoj mjeri izbjegavali.

Zanimljivo je da je Teller bio velik zagovornik upotrebe nuklearnog oružja u civilnim projektima. Naime, predlagao je iskopavanje čitavih umjetnih luka pomoću nuklearnih bombi, koje bi djelovale poput eksploziva za miniranje u građevinarstvu. Dok su drugi pokretali akcije za zabranu nuklearnog oružja, on je lobirao za njegovu široku upotrebu. Zbog toga je stekao vrlo loš publicitet u javnosti. 

Edward Teller poživio je čak do svoje 96. godine. Umro je u Stanfordu na području poznate Silicijske doline u Kaliforniji

Komentari