Na današnji dan

Austrougarski admiral Janko Vuković Podkapelski (1871.)

Austrougarski admiral Janko pl. Vuković Podkapelskirodio se 27. rujna 1871. u Jezeranama u Lici. U Rijeci je završio vojnopomorsku akademiju, a kao kadet na broduFažana oplovio je sva svjetska mora. U čin kapetana bojnoga broda promaknut je 1915. i imenovan zapovjednikom broda Babenberg te potom krstarice Admiral Spaun.

U Prvom svjetskom ratu odlikovan je za zasluge zbog potapanja talijanskog razarača Turbine.  Od ostalih ratnih akcija u kojima je Vuković sudjelovao spomenut ćemo bitku kod Pelagosa u kojoj su potopljena tri broda iz združene englesko-francuske flote te zauzimanje Palagruže koju su okupirali Talijani U ožujku 1918. preuzeo je zapovjedništvo nad zastavnim brodom Viribus Unitis, admiralskog i zapovjedničkog broda cjelokupne austrougarske mornarice. Zapovijedao je tijekom priprema prepadne operacije na  Otrant pri čemu je odlikovan Željeznim križem.

Nakon uspostave kratkotrajne Države SHS imenovan je admiralom i zapovjednikom flote. Dana 31. listopada 1918. godine car Karlo I. predao je flotu vijeću Države SHS nakon čega je na brodu Viribus Unitis podignuta trobojnica. Iste noći talijanski podvodni diverzanti potopili su brod pri čemu su poginuli Vuković i više stotina mornara. 

piše: Dražen Krajcar


Komentari