Na današnji dan

Austro-Ugarska objavila rat Ruskom Carstvu – 1914.

Objavu rata Ruskom Carstvu predao je austrougarski veleposlanik u Sankt-Peterburgu grof Frigyes Szapáry od Szapára, Muraszombata i Széchy-Szigeta.

Dana 6. kolovoza 1914. godine Austro-Ugarska objavila je rat Ruskom Carstvu. Radilo se o početnom dobu Prvog svjetskog rata, kad su velike sile uslijed svojevrsnog domino-efekta bile uvučene u rat dotada neviđenih razmjera. Austrougarski veleposlanik u Ruskom Carstvu, sa sjedištem u Sankt-Peterburgu, bio je u tom trenutku mađarski grof Frigyes Szapáry od Szapára, Muraszombata i Széchy-Szigeta. Njegov otac bio je grof László Szapáry, general i sudionik Mađarske revolucije. Osim toga, veleposlanikova supruga – Hedwiga Windisch-Grätz – bila je kći austrijskog ministra-predsjednika kneza Alfreda Windisch-Grätza.

Upravo je veleposlanik grof Szapáry odigrao znatnu ulogu na početku Prvog svjetskog rata. Već je i njegov dolazak na takav položaj bio indikativan, s obzirom da je navodno bio rusofob. Pri posjetu francuskog predsjednika Sankt-Peterburgu imao je grof Szapáry oštru razmjenu riječi s njime. Grof je kao austrougarski veleposlanik imao ulogu predati objavu rata Rusiji spomenutog datuma. Kao što je diplomatski običaj, time je njegova funkcija prestala i on je napustio Rusko Carstvo (veleposlanici napuštaju zemlju domaćina u slučaju izbijanja rata).

Komentari