Na današnji dan

Austrijski psihijatar kojeg su nacisti zatvorili u Auschwitz (1905.)

Viktor Frankl, austrijski psihijatar i neurolog rođen je 26. ožujka 1905. godine. Rodio se u Beču u razdoblju kad je taj grad bio među najvećim svjetskim gradovima, a u kulturnom i znanstvenom smislu bio je u samom europskom i svjetskom vrhu. Kao građanin Beča, Frankl je imao prilike susretati se i s Freudom i s Alfredom Adlerom, koji su u to vrijeme razvijaki psihoanalitičke postavke.

Frankl je studirao medicinu na Sveučilištu u Beču, a zatim se specijalizirao za neurologiju i psihijatriju. Posebno se posvetio problemu depresije i suicidalnosti, a već je kao student pokrenuo program besplatne psihološke pomoći. Kao liječnik u psihijatrijskoj bolnici poslije je liječio tisuće pacijenata sa suicidalnim namjerama. Nakon nacističkog Anschlussa Austrije Trećem Reichu Frankl je zbog židovskog podrijetla bio ograničen u radu. Godine 1942. deportiran je sa suprugom i roditeljima u logor Terezin na području sjeverne Češke. U tom mu je logoru preminuo otac od posljedica upale pluća, a Viktor i supruga 1944. premješteni su u zloglasni koncentracijski logor Auschwitz.

Neko je vrijeme Frankl kao prisilni radnik radio u logoru Kaufering u Bavarskoj (sporednom logoru koncentracijskog logora Dachau), a u trenutku savezničkog oslobođenja nalazio se u logoru Türkheim, također u Bavarskoj. Franklova majka i brat preminuli su u logoru Auschwitz, a supruga mu je preminula u Bergen-Belsenu. U trenutku kad je oslobođen iz logora Frankl je imao četrdeset godina. Nakon rata ponovno je radio kao liječnik i sveučilišni predavač u Beču, a utemeljio je logoterapiju. Doživio je visoku, 93. godinu, a preminuo je u rodnom Beču 1997. godine.


Komentari