Na današnji dan

Austrijski istraživač nadzvučnih valnih pojava (1838.)

Ernst Mach, austrijski fizičar i filozof, rođen je 18. veljače 1838. godine. Rodio se u mjestu Chrlice pokraj Brna, glavnog grada Moravske, koja je tada bila sastavni dio Habsburške Monarhije. Od 1855. Mach je studirao na poznatom Sveučilištu u Beču, gdje je doktorirao fiziku.

Baveći se proučavanjem fotografija leta puščanoga zrna pri velikim brzinama opisao je efekte s valovima zvuka koji pritom nastaju. Po Ernstu Machu ime je dobio Machov broj (oznaka Ma), tj. omjer brzine nekog tijela (v) i brzine zvuka (c) u istom sredstvu uz jednake okolnosti – Ma = v/c. Brzine se, prema Machovu broju, razvrstavaju na podzvučne (Ma < 1) i nadzvučne (Ma > 1). Danas se Machov broj često koristi pri iskazivanju brzine letjelica sposobnih za nadzvučne letove.

Kao filozof, bio je istaknuti predstavnik empiriokriticizma (pansenzualizam, neopozitivizam), koji jedinom realnošću smatra doživljaje ili osjete. Glavno mu je djelo Mehanika u svojem razvoju, u kojem iznosi tezu da je znanost ljudima povijesno služila za svladavanje okoline.

Po Ernstu Machu dobio je naziv veliki krater na Mjesecu, kao i asteroid 3949 Mach. Mach je preminuo dan nakon svog 78. rođendana, 19. veljače 1916. godine u Münchenu.


piše: Dražen Krajcar

Komentari