Na današnji dan

Austrijski feldmaršal grof Otto Ferdinand von Abensperg und Traun – 1677.

Ratovao je na habsburškoj strani čak i u Španjolskoj te na Siciliji. Imao je veliku ulogu u obrani zemalja Marije Terezije od pruskog kralja Fridrika Velikog.

Dana 27. kolovoza 1677. godine rođen je grof Otto Ferdinand von Abensperg und Traun, austrijski feldmaršal. Grofovska obitelj von Abensperg und Traun jedna je od najstarijih austrijskih plemićkih obitelji, a utjecajna je bila već prije dolaska Habsburgovaca na čelo Austrije. Između ostaloga, posjedovali su veliki dvorac Petronell, smješten u blizini Dunava, na području između Beča i Bratislave (Požuna).

Grof Otto Ferdinand von Abensperg und Traun rođen je u Sopronu blizu današnje granice između Mađarske i Austrije. Godine 1723. dosegao je generalski čin, a ratovao je na habsburškoj strani čak i u Španjolskoj te na Siciliji. Nakon dolaska carice Marije Terezije na prijestolje dobio je čin feldmaršala. Imao je veliku ulogu u obrani caričinih zemalja od pruskog kralja Fridrika Velikog. Nagrađen je čak i Redom zlatnog runa, najvišim odlikovanjem dinastije Habsburg. Preminuo je 1748. godine u Transilvaniji (Erdelju) kao tamošnji vojni zapovjednik. U trenutku smrti bio je u 71. godini života. U Beču se nalazi njegova skulptura na konju, koja je dio spomenika Mariji Tereziji (jedan je od četvorice slavnih caričinih vojnih zapovjednika na konju koji okružuju taj spomenik).

Komentari