Na današnji dan

Austrijanac koji je porazio Napoleona na bojnom polju – 1771.

Austrijski nadvojvoda Karlo, unuk znamenite carice Marije Terezije, jedan je od rijetkih vojnih zapovjednika koji su uspjeli poraziti Napoleona na bojnom polju pri otprilike ravnopravnim uvjetima borbe.

Dana 5. rujna 1771. godine rođen je nadvojvoda Karlo od Austrije, vodeći austrijski vojni zapovjednik iz razdoblja Napoleonskih ratova. Bio je unuk znamenite carice Marije Terezije, a francuska kraljica Marija Antoaneta bila mu je tetka. Budući da je njegov stariji brat Franjo (Franz) postao carem 1792. godine, nadvojvoda Karlo imao je vrlo visok položaj u Beču i obično je postavljan na vrhovna vojna zapovjedništva. Već u ranim dvadesetim godinama imenovan je na položaj generalnog guvernera Austrijske Nizozemske, koja je otprilike obuhvaćala područje današnje Belgije. Godine 1796. proslavio se nadvojvoda Karlo pobjedama nad francuskom revolucionarnom vojskom pa je time već u svojim srednjim dvadesetim godinama postao jednim od najuglednijih generala u Europi.

Najslavniju točku njegove karijere predstavljala je pobjeda nad carem Napoleonom Bonaparteom u znamenitoj Bitki kod Asperna i Esslinga 1809. godine. Bio je općenito jedan od rijetkih vojnih zapovjednika koji su ikada uspjeli poraziti Napoleona na bojnom polju pri otprilike ravnopravnim uvjetima borbe. Nažalost, nakon što ga je Napoleon potukao u Bitki kod Wagrama, nadvojvoda Karlo povukao se s vodećih vojnih položaja i veći je dio ostatka života proveo u pasivnom stanju. Vladao je od 1822. godine pa sve do svoje smrti Vojvodstvom Teschen (Cieszyn), autonomnom državicom u Šleskoj (današnja južna Poljska). Preminuo je u Beču 1847. godine, u dobi od 75 godina, kao posjednik velikog bogatstva.

Komentari