Na današnji dan

Australski Hrvat nestao pri susretu s NLO-om – 1978.

Nikada kasnije nije pronađen niti trag od pilota i njegove Cessne. Ufolozi događaj objašnjavaju time da je on zajedno s avionom otet od strane vanzemaljaca.

Dvadesetogodišnji Frederick Valentich neobjašnjivo je nestao dok je pilotirao Cessnom 182L uz australsku obalu 21. listopada 1978. godine. Valentich je bio hrvatskog porijekla, no živio je od rođenja u Australiji. Kobnog dana poletio je sam s aerodroma u Melbourneu i uputio se prema King Islandu, otoku koji se nalazi otprilike na pola puta između južne australske obale i Tasmanije.

Valentich je poletio u 18:19 navečer, a oko 19:06 prijavio je kontroli leta u Melbournu nepoznatu letjelicu u svojoj blizini. Kontrolor je odgovorio da na tom mjestu nema nikakvog prijavljenog zrakoplova. Valentich je letjelicu opisao kao veliki zrakoplov osvijetljen s 4 svjetla za slijetanje. Nije mu mogao ustanoviti tip, no rekao je da je zrakoplov proletio velikom brzinom oko 300 metara iznad njega.

Kontrolor ga je zamolio da procijeni veličinu nepoznatog zrakoplova. Valentich je odgovorio da letjelica ima blistavu metalnu površinu i zeleno svjetlo na njoj. Uslijedila je tišina od 28 sekundi, nakon čega je Valetich javio da je letjelica nestala. Nakon još 25 sekundi tišine, javio je da mu se letjelica opet približava iz drugog smjera. U 19:12 Valentich je prijavio da mu se motor na Cessni čudno ponaša. Uslijedila je kratka tišina, nakon koje je pilot javio da letjelica sad lebdi iznad njega i da se ne radi o zrakoplovu. Uslijedilo je 17 sekundi neidentificirane buke, poput metalnog strugajućeg zvuka, a zatim je izgubljen svaki kontakt s mladim pilotom.


Nikada kasnije nije pronađen niti trag od Valenticha i njegove Cessne. Ufolozi događaj objašnjavaju time da je on zajedno s avionom otet od strane vanzemaljaca. Što se doista dogodilo nemoguće je reći.

piše: Dražen Krajcar

Komentari