Na današnji dan

Australski general židovskog podrijetla koji je pobijedio Nijemce – 1931.

Danas se portret generala Monasha nalazi na australskoj novčanici od 100 dolara (to je australska novčanice s najvišom vrijednosti). U Izraelu su Židovi njemu u čast podigli naselje Kfar Monash.

Dana 8. listopada 1931. godine umro je australski general sir John Monash. Držao je značajnu funkciju vrhovnog zapovjednika australskih vojnih snaga u Prvom svjetskom ratu (Australski korpus). Naime, Australci su se tijekom tog rata borili protiv Nijemaca na bojištima u sjevernoj Francuske. Australski korpus bio je u doba Monashovog zapovjedništva najveći pojedinačni korpus na čitavom Zapadnom bojištu. Australci su se borili u krvavim bitkama, na prostoru išaranom rovovima i razorenom artiljerijskim napadima.

Zanimljivo je da je general Monash zapravo bio židovskog podrijetla. Naime, roditelji su mu bili Židovi koji su se doselili iz jednog dijela Pruske, točnije s područja današnje Poljske koje je u to doba bilo pod pruskom vlašću. Izvorno se generalovo prezime na njemačkom jeziku pisalo Monasch. Generalov se otac doselio u australski grad Melbourne 1854. godine. 

Monasha je britanski kralj George V. proglasio vitezom tijekom boravka na bojištu 1918. godine. Bilo je to prvi put u dvjestotinjak godina da je britanski monarh na bojištu izvršio viteško proglašenje nekog vojnog zapovjednika. Vitezovi proglašeni od strane britanskog kralja imaju u Velikoj Britaniji pravo na naslov sir.


Kasnije je feldmaršal Montgomery nazvao sir Johna Monasha najboljim generalom na Zapadnom bojištu u Prvom svjetskom ratu. Danas se Monashov portret nalazi na australskoj novčanici od 100 dolara (to je australska novčanice s najvišom vrijednosti). U Izraelu su Židovi njemu u čast podigli naselje Kfar Monash.

Komentari