Na današnji dan

Australka koja će u budućnosti vjerojatno postati kraljicom Danske – 1972.

Danska krunska princeza Mary uopće nema danske krvi nego je rođena Australka.

Petog veljače 1972. godine rođena je krunska princeza Mary Elizabeth Donaldson, vjerojatna buduća kraljica Danske. Naime, ona je supruga danskog prijestolonasljednika Frederika, najstarijeg sina današnje kraljice Margarete II. od Danske. Zanimljivo je da krunska princeza Mary (dan. Kronprinsesse Mary) uopće nema danske krvi, koliko je poznato, nego je rođena Australka.

Mary Elizabeth Donaldson rodila se 5. veljače 1972. godine u gradu Hobarthu na Tasmaniji. Njen otac, John Dalgleish Donaldson rodio se u Škotskoj, gdje je i odrastao, a tek se u svojim dvadesetim godinama sa supugom, također škotske etničke pripadnosti, preselio u Australiju. Mary Elizabeth Donaldson bila je njihova najmlađa kći i rođena je u novoj domovini.

Krunskog princa Frederika upoznala je Mary 2000. godine tijekom Olimpijskih igara u Sydneyju. Vjenčali su se sljedeće godine u Kopenhagenu. Njoj je engleski bio materinji jezik, a danski je tek naknadno počela učiti. Ukoliko postane kraljicom, Mary će biti prva kraljica u povijesti koja je rođena u Australiji.


Komentari