Na današnji dan

Aurangzeb postao velikim mogulom i vladarom najmoćnijeg carstva u Indiji (1658.)

Na vrhuncu moći imao je više podanika nego cijela Europa stanovnika.

Velikim mogulom i vladarom Mogulskog Carstva, najmoćnijeg carstva u Indiji, postao je 31. srpnja 1658. godine Aurangzeb. Svojedobno je vjerojatno bio najbogatiji i najmoćniji vladar na cijelom svijetu. 

Po vjeri je Aurangzeb bio ortodoksni musliman, a pokušao je nametnuti islam cijelom indijskom potkontinentu. Aurangzebovo Mogulsko Carstvo imalo je preko 150 milijuna podanika, čime je obuhvaćalo gotovo četvrtinu tadašnjeg svjetskog stanovništva. Aurangzebova je država s vremenom obuhvatila gotovo cijelu današnju Indiju i Pakistan, a i dijelove današnjeg Afganistana. Aurangzeb je na vrhuncu moći imao više podanika nego cijela Europa stanovnika. Održavao je pokretnu prijestolnicu, koja je sadržavala oko 50 tisuća deva i 30 tisuća slonova. Bio je snažan i autoritativan vladar, a nakon njegove smrti ekspanzivnom razdoblju Mogulskog carstva došao je kraj.

Bio sin znamenitog Šaha Džahana, graditelja Taj Mahala u Agri. Aurangzebova majka bila je Mumtaz Mahal, upravo ona žena u čiju je čast sagrađen Taj Mahal. Ona je umrla pri porodu svog 14. djeteta, oko 13 godina nakon što je rodila Aurangzeba (on joj je bio šesto dijete po redu).


Komentari