Na današnji dan

Aurangzeb – svojedobno najbogatiji čovjek na svijetu – 1707.

Procjenjuje se da je Aurangzeb imao možda i preko 150 milijuna podanika, gotovo četvrtinu ukupnog tadašnjeg svjetskog stanovništva.

Dana 3. ožujka 1707. godine umro je moćni indijski vladar Aurangzeb – u svoje vrijeme vrlo vjerojatno najbogatiji i najmoćniji čovjek na svijetu. U čitavoj indijskoj povijesti Aurangzeb je ostao zapamćen kao čovjek koji je autokratski vladao nad najvećim carstvom. Imao je titulu velikog mogula, koja je označavala vladara Mogulskog Carstva. Nažalost, Aurangzeb je bio izrazito netolerantan vladar, koji je zatirao druge vjere, pa je bio omražen u Indiji. Naime, Aurangzeb je bio ortodoksni musliman i želio je nametnuti islam cijelom indijskom potkontinentu, što je izazvalo velik otpor kod milijuna tamošnjih hinduista.

Aurangzebovo Mogulsko Carstvo bila je za indijske pojmove do tada neviđena sila. Procjenjuje se da je Aurangzeb imao možda i preko 150 milijuna podanika, gotovo četvrtinu ukupnog tadašnjeg svjetskog stanovništva. Carstvo je obuhvaćalo gotovo cijelu današnju Indiju i Pakistan, te čak i dio današnjeg Afganistana.

Aurangzeb je održavao i pokretnu prijestolnicu, koja je imala navodno oko 50.000 deva i 30.000 slonova, te oko pola milijuna ljudi.


Komentari