Na današnji dan

Augustin Robespierre osigurao Napoleonovu karijeru – 1763.

Kao i njegov mnogo poznatiji brat Maximilien i Augustin Robespierre je završio na giljotini.

Na današnji dan 1763. godine rođen je Augustin Robespierre, brat mnogo poznatijeg Maximiliena Robespierrea iz razdoblja Francuske revolucije. Augustin je bio oko pet godina mlađi od Maximiliena, a također je imao znatnu ulogu tijekom spomenute revolucije. Obojica su rođena u gradu Arrasu u sjevernoj Francuskoj (pokrajina Artois). Njihov otac bio je odvjetnik u tom gradu, a zanimljivo je da su oba brata također postala pravnicima.

Augustin Robespierre pridružio se tijekom Francuske revolucije jakobincima, upravo kao i njegov stariji brat. Zanimljiva je bila uloga koju je Augustin Robespierre odigrao u karijeri mladoga Napoleona Bonapartea. Naime, nakon što je pročitao jedan pamflet koji je Napoleon napisao u dobi od samo 23 godine, Augustin Robespierre zauzeo se za mladićevu karijeru. Tako je Napoleon dobio vojno zapovjedništvo.

Interesantno je da je Augustin Robespierre s bratom podijelio i konačnu sudbinu. Naime, nakon što je Maximilien Robespierre uklonjen s vlasti i osuđen na giljotinu, na istu je kaznu osuđen i Augustin. Dapače, smaknut je istog dana kad i brat, 28. srpnja 1794. godine. Navodno je čak i Napoleon bio u to vrijeme uhićen zbog svoje povezanosti s Augustinom Robespierreom, no nakon nekog je vremena pušten iz zatočeništva.


Komentari