Na današnji dan

Auguste Lumière – francuski začetnik filmske industrije – 1862.

Svoju prvu filmsku projekciju održala su braća Lumière u vrijeme kad je u hrvatskoj na banskom položaju bio grof Dragutin Karoly Khuen-Héderváry.

Dana 19. listopada 1862. godine rođen je Auguste Lumière, francuski filmaš koji je sa svojim bratom Louisom patentirao kinematograf. Braća Lumière bila su ključna za početak filmske industrije, jer je njihov izum kinematografa omogućavao velikom gledateljstvu promatranje iste projekcije (raniji uređaji, poput Edisonovog kinetoskopa, omogućavali su samo jednom gledatelju promatranje filma kroz svojevrsnu špijunku).

Auguste Lumière bio je stariji od dvojice braće, a rođen je dvije godine prije Louisa. Obojica su se rodila u Besançonu, gradu u francuskoj regiji Franche-Comté. 

 Zanimljivo je da je Auguste Lumière, premda je bio stariji brat, nadživio Louisa za otprilike šest godina. Naime, Auguste je doživio prilično visoku starost od čak 91 godine, a preminuo je 1954. godine u Lyonu (mlađi Louis također je preživio Drugi svjetski rat, a umro je 1948. godine na Azurnoj obali).


Komentari