Na današnji dan

Augusta Viktorija – posljednja njemačka carica – 1858.

Bila je njemačka carica tijekom 30 godina, od svoje tridesete godine pa sve do početka 7. desetljeća svog života.

Augusta Viktorija od Schleswig-Holsteina, žena koja je postala posljednjom njemačkom caricom, rođena je 22. listopada 1858. godine. Naime, ona je bila supruga njemačkog cara Vilima II. iz dinastije Hohenzollern, posljednjeg vladara Njemačkog Carstva, koji je abdicirao 1918. godine. Augusta Viktorija bila je njemačka carica tijekom 30 godina, od svoje tridesete godine pa sve do početka 7. desetljeća svog života. Po majčinoj liniji bila je carica Augusta Viktorija rođakinja britanske kraljice Viktorije. Naime, baka Auguste Viktorije bila je polusestra te britanske kraljice.

Carica Augusta Viktorija rodila je sedmero djece, od čega čak šest sinova. Sva ta djeca doživjela su odraslu dob, a pojavljivanje cara u javnosti sa svojih šest odraslih sinova bio je impresivan prizor (neki su bili i viši od oca, a svi osim jednog nosili su brkove).

Carica Augusta Viktorija umrla je nedugo nakon što su ona i njen suprug svrgnuti s vlasti u Njemačkoj. Smrt ju je zatekla u egzilu u Nizozemskoj, kamo je carski par otišao nakon svrgavanja. U trenutku smrti bile su joj 62 godine. Njen suprug car Vilim II. nadživio ju je za više od 20 godina.


Komentari