Na današnji dan

August von Goethe – sin znamenitog Johanna Wolfganga von Goethea – 1789.

August von Goethe, poput svog oca, dobio je položaj na dvoru u Weimaru.

Dana 25. prosinca 1789. godine u Weimaru je rođen August von Goethe, sin znamenitog Johanna Wolfganga von Goethea. On mu je bio jedino dijete koje je doživjelo odraslu dob. Naime, premda se Johannu Wolfgangu von Goetheu rodilo petero djece, jedno je bilo mrtvorođenče, a troje je umrlo nakon nekoliko dana ili tjedana po rođenju.

Njegov otac Johann Wolfgang von Goethe imao je u trenutku sinovog rođenja 40 godina. Budući da je slavni književnik dobio 1782. plemnićku titulu, mladi je August već od rođenja bio von Goethe (prepozicija von u njemačkim je zemljama označavala pripadnost plemstvu).

August von Goethe, poput svog oca, dobio je položaj na dvoru u Weimaru (nekoć je Weimar bio glavni grad malene njemačke državice pod vlašću vojvoda od Sachsen-Weimar-Eisenacha). Ta je državica stekla veći ugled kad je iz statusa vojvodstva unaprijeđena 1815. godine u status velikog vojvodstva (njem. Großherzogtum). Poput oca, August von Goethe izveo je veliko putovanje po Italiji.

Umro je čak prije svog oca, slavnog književnika. Naime, August je preminuo već 1830. godine, u dobi od samo 40 godina. Smrt ga je zadesila upravo na spomenutom proputovanju po Italiji, tako da je umro u Rimu, vjerojatno od zarazne bolesti variole. 


Komentari