Na današnji dan

August Horch – utemeljitelj automobilske marke Audi (1868.)

Scherl Bilderdienst Von der Prinz-Heinrich-Fahrt. August Horch, der bekannte Automobilfabrikant, auf seinem Wagen. [Stempel] D.S. 14.VI.08] ADN-ZB Der Autofabrikant August Horch mit seinem Wagen Aufn.: 1908

Dana 12. listopada 1868. godine rođen je August Horch, njemački inženjer i utemeljitelj automobilske marke Audi. Rodio se u gradiću Winningenu u Njemačkoj, smještenom svega nekoliko kilometara od Koblenza. Winningen leži na rijeci Mosel. 

Svoju prvu automobilsku kompaniju osnovao je na prijelazu 19. u 20. stoljeće, a proizvodio je isprva automobile marke Horch. Međutim, desetak godina kasnije zbog sukoba je napustio tu kompaniju i osnovao novu. Budući da je marka Horch bila u vlasništvu kompanije koja više nije bila njegova, on nije mogao koristiti to ime pa je stvorio novu marku automobila – Audi – što je bio zapravo latinski prijevod njegovog prezimena Horch (na hrvatskom slušaj).

S vremenom je August Horch izgubio utjecaj i u novoj tvrtki te se počeo baviti drugim poslovima (primjerice, bio je sudski vještak). Poživio je sve do 1951. godine, preživjevši nacističko predratno razdoblje i Drugi svjetski rat. U trenutku smrti, koja ga je zatekla u bavarskom gradu Münchbergu, bio je August Horch u 83. godini.


Komentari