Na današnji dan

August Eigruber – austrijski nacist i Gauleiter Hitlerovog rodnog okruga – 1947.

Eigruber je na kraju Drugog svjetskog rata uhićen. Osuđen je zbog zločina u logoru Mauthausen (koji se nalazio upravo na njegovom području vladanja u Gornjoj Austriji). Na današnji dan Eigruber je obješen u bavarskom zatvoru Landsberg, istom onom u kojem je Hitler bio zatočen 1924. godine.

Visoki nacistički dužnosnik August Eigruber umro je 28. svibnja 1947. godine. Za njega je zanimljivo da je poput Adolfa Hitlera bio rođeni Austrijanac. Rodio se u gradu Steyru u Gornjoj Austriji. U tom je gradu boravio i mladi Hitler u doba kad je pohađao srednju školu (Hitler je u to doba živio u jednoj sobi na Grünmarktu u Steyru). Zanimljivo je da je austrijska pokrajina Štajerska (Steiermark) dobila ime prema gradu Steyru, a da se taj grad danas uopće ne nalazi u Štajerskoj, nego u Gornjoj Austriji.

August Eigruber Nacističkoj se stranci pridružio još u doba kad je ona bila zabranjena u Austriji. Godine 1936. došao je na visoku stranačku poziciju Gauleitera za Gornjodunavski okrug. Naime, Nacistička je stranka bila organizirana po okruzima (njem. Gaue) kojima su na čelu bili Gauleiteri što u prijevodu znači voditelji okruga. Gornjodunavski okrug  bio je osobito zanimljiv po tome što se u njemu nalazilo i Hitlerovo rodno mjesto – Braunau am Inn – pa su taj okrug zvali i Führerov rodni okrug (njem. Heimatgau des Führers).

Nakon što je Austrija ušla u sastav Njemačkog Reicha, Eigruber je postavljen i za regionalnog Reichstatthaltera (hr. namjesnika). Reichstatthalteri su u Trećem Reichu imali na svojim područjima praktički diktatorske ovlasti, a odgovarali su, dakako, Berlinu. U SS-u je August Eigruber dobio visoki čin Obergruppenführera, što odgovara korpusnom generalu u njemačkoj vojsci. Bio je i u nadzornom odboru poznate industrijske kompanije Steyr-Daimler-Puch AG.


Eigruber je na kraju Drugog svjetskog rata uhićen. Osuđen je zbog zločina u logoru Mauthausen (koji se nalazio upravo na njegovom području vladanja u Gornjoj Austriji). Na današnji dan Eigruber je obješen u bavarskom zatvoru Landsberg, istom onom u kojem je Hitler bio zatočen 1924. godine (tijekom tog boravka u zatvoru napisao je knjigu Mein Kampf).

Komentari