Na današnji dan

Atlantska povelja o uređenju svijeta nakon Drugog svjetskog rata – 1941.

Zanimljivo je da je britanski premijer Churchill na bojnom brodu HMS Prince of Wales prevalio cijeli Atlantski ocean radi sastanka uživo s američkim predsjednikom Rooseveltom. Nedaleko od kanadske obale dogovorili su sadržaj tzv. Atlantske povelje.

Dana 14. kolovoza 1941. godine objavljena je tzv. Atlantska povelja (engl. Atlantic Charter) o uređenju svijeta nakon Drugog svjetskog rata. Njen su sadržaj dogovorili britanski premijer Winston Churchill i američki predsjednik Franklin D. Roosevelt, prilikom sastanka na britanskom i američkom ratnom brodu. Zanimljiv je bio način na koji je organiziran taj sastanak. Naime, premijer Churchill doplovio je ratnim brodom HMS Prince of Wales do kanadske obale, u zaljev Placentia kod Newfoundlanda. U isti je zaljev doputovao i američki predsjednik Roosevelt brodom USS Augusta, a zatim su se dvojica lidera više puta sastala u prostorijama svojih brodova. HMS Prince of Wales bio je bojni brod velikih dimenzija, pripadnik klase George V (najmodernija britanska klasa bojnih brodova na početku Drugog svjetskog rata). Dug je bio čak 227 metara, a već krajem iste godine potopljen je kod malajske obale pri jednom japanskom napadu. Američki brod USS Augusta pripadao je teškim krstaricama klase Northampton, dužine oko 183 metra.

Zanimljivo je da je britanski premijer Churchill na spomenutom bojnom brodu HMS Prince of Wales prevalio cijeli Atlantski ocean radi sastanka uživo s američkim predsjednikom. Velika Britanija u to je vrijeme bila u ratu s Hitlerovom Njemačkom, no SAD još uvijek nije bio ušao u Drugi svjetski rat (dogodilo se to tek nakon japanskog napada na Pearl Harbor u prosincu iste godine).

Komentari