Na današnji dan

Atentatorica ubila Rajiva Gandhija – 1991.

Napravu s otprilike 700 grama eksploziva nosila je mlada atentatorica ispod haljine, vjerojatno u obliku pojasa. Nakon atentata pronađena je u blizini događaja njena glava, eksplozijom odvojena od tijela i razmjerno dobro očuvana.

Dana 21. svibnja 1991. godine ženska atentatorica ubila je nekadašnjeg indijskog premijera Rajiva Gandhija detonacijom eksplozivne naprave koju je nosila na sebi. Osim Gandhija poginula je i ona, ali i znatan broj osoba iz njegove pratnje. Atentat je počinjen u mjestu Sriperumbuduru, nedaleko od indijskog grada Chennaija (poznatijeg pod starim imenom Madras). Za atentat su optuženi pripadnici Tamilskih tigrova, terorističke organizacije iz susjedne Šri Lanke. Atentatorica zvala se Thenmozhi Rajaratnam, a bila je navodno pripadnica Tamilskih tigrova. Premda nije poznata točna godina njenog rođenja smatra se da u trenutku atentata nije bila čak ni punoljetna.

Napravu s otprilike 700 grama eksploziva nosila je ispod haljine, vjerojatno u obliku pojasa. Nakon atentata pronađena je u blizini događaja njena glava, eksplozijom odvojena od tijela i razmjerno dobro očuvana. Pri napadima bombaša-samoubojica ponekad dolazi do efekta pri kojem eksplozija na području njihovog trupa dovodi do svojevrsnog otkidanja glave i njenog izbacivanja u visinu, zbog čega ju je naknadno moguće pronaći pokraj mjesta atentata. Rajiv Gandhi imao je u trenutku ubojstva 46 godina.

Napomenimo, njegova majka Indira Gandhi također je bila indijska premijerka, a također je i ubijena u atentatu. Premda je verzija o odgovornosti Tamilskih tigrova za ubojstvo Rajiva Gandhija u Indiji službeno prihvaćena, postoje i druge teorije, no za njih nema čvrstih dokaza.


Komentari