Na današnji dan

Atentator na papu Ivana Pavla II. pušten iz zatvora – 2010.

Ivan Pavao II.Ali Ağcu posjetio je u zatvoru te mu oprostio.

Turski državljanin Mehmet Ali Ağca pucao je 13. svibnja 1981. na papu Ivana Pavla II. na trgu sv. Petra u Vatikanu. Ispalio je nekoliko hitaca iz 9 milimetarskog pištolja Browning Hi-Power, od čega su četiri pogodila papu. Dva su ga pogodila u donji dio utrobe, a od druga dva – jedan u lijevu, a drugi u desnu ruku. Ağca je odmah na licu mjesta uhićen. Osuđen je na doživotni zatvor u Italiji.

Papa je Mehmeta Ali Ağcu posjetio u zatvoru i oprostio mu. Navodno su s vremenom razvili prijateljski odnos. Papa je čak bio u kontaktu s Ağcinom obitelji, sastao se s njegovom majkom i s bratom. Kad je papa bio bolestan, Ağca mu je poslao pismo s željama za ozdravljenje. Na papin poticaj talijanski je predsjednik Carlo Azeglio Ciampi pomilovao 2000. godine Ağcu, pa je ovaj poslan iz Italije u Tursku.

U Turskoj su, međutim, Mehmeta Ali Ağcu opet stavili u zatvor zbog prijašnjeg umorstva jednog novinara (koje je počinio 2 godine prije atentata na papu). Na današnji dan 2010. pušten je iz turskog zatvora, nakon što je ukupno u Italiji i Turskoj proveo 29 godina iza rešetaka. Godine 2007. preobratio se s islama na kršćanstvo.


Komentari