Na današnji dan

Atentat na umjetničko djelo (1959.)

U Staroj pinakoteki u Münchenu izloženo je oko 800 slika najvećih majstora slikarstva srednjeg vijeka, ali i novog vijeka do sredine 18. stoljeća. Tu su imena poput Dürera, Tizina i Rubensa.

Među njima je slikaPad prokletih Petera Paula Rubensa, najistaknutijeg baroknog slikara. Rođen je u Anwerpenu1577. gdje je imao svoju radionicu. Pad čovjeka bio je česta tema kršćanske umjetnosti. Naovojslici arkanđeo Mihaelizlazi iz zrake svjetlosti i baca gola ljudska tijela u pakao. Rubens ju je naslikao oko 1629. po nalogu grofa od Pfalz-Neuburga. Završila je u nekoliko zbirki dok nije stigla u Staru pinakoteku.

Dana 26. veljače 1959. u Pinakoteku je ušao Walter Menzel, pisac, pustolov i filozof. Razvio je filozofski sustav koji je trebao poboljšati svijet. Budući da se nacisti s time nisu složili, morao je pobjeći iz zemlje. Nakon povratka odlučio je učiniti nešto čime bi svratio pozornost javnosti na svoju filozofiju. Došao je na nevjerojatno ideju! Polio je Rubensov Pad prokletih kiselinom i teško oštetio ovo slavno djelo. Sljedećeg se dana sam predao policiji. Rekao je da je zapravo htio uništiti DürerovaČetiri apostola, ali to nije mogao učiniti iz vjerskih razloga(!?).

Sud mu je odredio kaznu od tri godine zatvora. Osim toga morao je platiti novčanu kaznu u iznosu od 800.000 njemačkih maraka. Srećom, slika je uspješno restaurirana.


Komentari