Na današnji dan

Atentat na sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva (1969.)

Dana 22. siječnja 1969. izveden je atentat na sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva u Moskvi. Radilo se o neuspješnom atentatu kojeg je proveo Viktor Iljin, dvadesetogodišnji Rus iz Lenjingrada.

Iljin je prethodne godine (1968.) bio mobiliziran u vojne jedinice SSSR-a, a zbog toga je navodno bio nezadovoljan. Razočaran je bio i sovjetskom invazijom Čehoslovačke, koja se dogodila također 1968. godine. Iz vojne jedinice ukrao je dva pištolja marke Makarov, a zatim je pobjegao iz vojske (dezertirao). Došao je u Lenjingrad, gdje je od šogora ukrao policijsku uniformu. Obučen u nju pojavio se u Moskvi na paradi u kojoj je sudjelovao tadašnji sovjetski lider Leonid Brežnjev te cijeli niz sovjetskih kozmonauta.

Na jednom od ulaza u Kremlj čekao je na vozila preobučen u policajca. Prvo vozilo, otvoreni kabriolet sa slavljeničkim kozmonautima propustio je, a zatim je pucao na nadolazeću limuzinu marke Zil, misleći da se u njoj nalazi Brežnjev. Međutim, u tom se zatvorenom vozilu nalazio ostatak kozmonauta, uključujući slavnu Valentinu Tereškovu (prvu ženu ikada poslanu u svemir) i Alekseja Leonova (prvog čovjeka u povijesti koji je hodao u svemiru).

Iljin je ispucao čak 14 metaka, a ubio je vozača te limuzine. Srećom, nitko od kozmonauta nije smrtno stradao. Iljina su na licu mjesta uhitili i zatvorili u psihijatrijsku bolnicu u Kazanu, gdje je zadržan 20-ak godina.


Komentari