Na današnji dan

Atentat na popularnog portugalskog diktatora (1918.)

Sidónio Bernardino Cardoso da Silva Pais bio je portugalski pučist i diktator. Rodio se 1872. u Caminhi i ranoostao bez roditelja. Stupio je u vojsku, gdje je brzo napredovao. Zatim je bio zastupnik u ustavotvornoj skupštini i ministar obrazovanja u prvoj republikanskoj vladi. U sljedećem sazivu Sidónio Pais postao je ministar financija.Nekoliko godina prije početka Prvog svjetskog rata radio je kao diplomat u Berlinu. Ondje je ostao dok Njemačko Carstvo nije objavilo rat Portugalu. Nakon povratka zaposlio se u ministarstvu vanjskih poslova.

Portugal je kao mlada republika imao previše problema. Osnovano je toliko stranaka da nije bilo moguće postići parlamentarnu većinu niti bilo kakav dogovor. To je toliko oslabjelo zemlju da je karizmatični Sidónio Pais uvidio priliku za preuzimanje vlasti. Izveo je puč 5. prosinca 1917. i natjerao predsjednika Bernardina Machadoa u egzil. Ustav više nije važio te je proglasio Novu republiku. Istodobno je vršio dužnost vojnog diktatora, predsjednika države, predsjednika vlade i ministra vanjskih poslova.

U proljeće 1918. proveo je referendum na kojem ga je narod izabrao za predsjednika. Prvi je put u Portugalu narod birao predsjednika. Osnovao je Nacionalnu republikansku stranku i dobio većinu u parlamentu. Velik sukob vladao je između monarhista i republikanaca. Čak ni Pais nije mogao to pomiriti. U listopadu je došlo do općih štrajkova i nemira. Na sjeveru zemlje vojna hunta preuzela je vlast. Pais je s njima pokušao pregovarati i spriječiti građanski rat. Nakon što se vratio u Lisabon, ubio ga je sindikalist 14. prosinca 1918. na kolodoru Rossio.

Piše: Marsela Alić


Komentari