Na današnji dan

Atentat iz zasjede na Praškog mesara – 1942.

Reinhard Heydrich bio je jedan od najzloglasnijih nacista, kojeg je i sam Hitler nazivao Čovjek sa željeznim srcem. 

Jedan od najpoznatijih atentata u Drugom svjetskom ratu dogodio se 27. svibnja 1942. godine. Napadnut je moćni Reinhard Heydrich, jedan od najzloglasnijih nacista, kojeg je i sam Hitler nazivao Čovjek sa željeznim srcem. Bio je šef svih tajnih službi Trećeg Reicha (uključujući Gestapo). Imao je visok čin SS-Obergruppenführera i generala policije. Rukovodio je rješavanjem židovskog pitanja u Europi.

Hitler ga je postavio na visoko mjesto namjesnika protektora Češke i Moravske (njem. Stellvertretender Reichsprotektor in Böhmen und Mähren), čime je dobio diktatorske ovlasti u okupiranim češkim zemljama. Uskoro je dobio nadimak Plavokosa zvijer zbog svojih okrutnih postupaka. Češki borci za slobodu odlučili su ga eliminirati. Čehoslovačka vlada u izgnanstvu, smještena u Velikoj Britaniji, poslala je svoje agente trenirane od strane britanskih specijalnih postrojbi. Agenti su padobranima izbačeni nad Češkom iz britanskog zrakoplova. Priredili su Heydrichu zasjedu, kad je u svom otvorenom Mercedesu prolazio kroz praško predgrađe. Zasjedu su postavili na jednom zavoju gdje je njegov automobil morao usporiti. Kad se automobil približio, agent Jozef Gabčík otkrio se i htio je zapucati iz svoje automatske puške.

Ona se međutim zaglavila. Heydrich, umjesto da naredi vozaču da ubrza, zapovjedio je da automobil stane i pokušao je pucati na napadača. Tada je drugi agent bacio modificiranu protutenkovsku granatu na automobil. Eksplozija je teško ranila Heydricha, ali je on izašao iz vozila i pucajući pokušao uhvatiti napadače. Tek nakon što je pretrčao pola ulice srušio se od zadobivenih rana. Odvezen je u bolnicu, gdje je izvršena složena operacija pluća, dijafragme i slezene. Hitlerov osobni liječnik Theodor Morell preporučio je uzimanje novog antibiotika sulfonamida, no to nije učinjeno. Heydrich je umro tjedan dana nakon atentata u bolnici od sepse.

 


Komentari