Na današnji dan

Atanarik dočekan u Konstantinopolu s počastima (381.)

Vizigoti su krajem 3. stoljeća naselili Dakiju na granici Rimskog Carstva, a do prvog sukoba došlo je 365. godine. Dok je car Valens bio na bojištu, Prokopije je uzurpirao prijestolje i od Vizigota dobio podršku. Međutim, kad su Vizigoti stigli u Konstantinopol, Prokopije je već bio mrtav, a novom uzurpatoru nisu htjeli dati podršku i otišli iz glavnog grada istočnog dijela Carstva. Kad se Valens vratio u Konstantinopol i svrgnuo uzurpatora, odlučio se osvetiti Vizigotima. 

Veliko vijeće Vizigota izabralo je Atanarika (got. Aþanareiks) za privremenog vladara svih plemena koji ne smije napustiti teritorij (got. kindins), a njegova jedina zadaća bila je obrana od Rimljana. Rimljani su 367. prešli Dunav i ušli u Dakiju, ali je Atanarik neprestano izbjegavao direktni sukob. Rimljani su opustošili zemlju i otišli. Zbog strašnih poplava rat nije bilo moguće nastaviti 368. godine. Sljedeće godine Rimljani su opet prešli Dunav, ali ovog puta Atanarik je bio spreman. Susreo se s Valensom na brodu na Dunavu jer kao kindins nije smio prijeći granice svoje zemlje i ponudio mirovne uvjete s kojima se Valens složio. 

Zbog neuspješnih obrambenih ratova protiv Huna Atanarik je izgubio titulu kindinsa i sa svojim plemenom vjerojatno otišao u regiju koju rimski povjesničar naziva Caucalandenses locus, vjerojatno planinski predjeli današnje Rumunjske, gdje je bio izložen napadima hunskih plemena. Ostala plemena su pod vodstvom Fritigerna dobila dopuštenje od Valensa da nasele južne obale Dunava. U Bitki kod Hadrijanopola 378. sukobili su se Fritigern i Valens. Rimljani su doživjeli težak poraz, a car je poginuo. 

Neko vrijeme o Atanariku nema nikakvih vijesti. Opet se pojavljuje 380. jer je odande protjeran iz nepoznatih razloga i moli zaštitu od novog istočnorimskog cara Teodozija. U međuvremenu su ga Goti prihvatili kao svog kralja. Atanarik je prvi kralj koji je svečano dočekan u prijestolnici Konstantinopolu 11. siječnja 381. godine. Nakon dva tjedna Atanarik je umro i pokopan je uz velike počasti.  

Već sljedeće godine Vizigoti su od Rimskog Carstva dobili epohalni ugovor koji im osigurava status federata. 


Piše: Marsela Alić

Komentari