Na današnji dan

Astronom Johannes Kepler – autor prvog SF romana (1571.)

Dana 27. prosinca 1571. godine rođen je znameniti znanstvenik Johannes Kepler. Bio je matematičar i astronom, a u njegovo doba astronomija i astrologija još nisu bile strogo odvojene. Predviđanja na osnovu astroloških proračuna tražili su od Keplera i najviši državnici – osobito Rudolf II. Habsburški, car Svetog Rimskog Carstva, koji je stolovao u Pragu.

Kepler se rodio u gradiću Weil der Stadt kod Stuttgarta. Jedno je vrijeme radio u Grazu, u Štajerskoj kao predavač matematike. Na području astronomije Kepler je bio mlađi suradnik poznatog danskog astronoma Tycha Brahea.

Johannes Kepler danas je u fizici najpoznatiji po tzv. Keplerovim zakonima. Radi se o zakonima gibanja planeta oko Sunca.On je prvi utvrdioda staze kojima se gibaju planeti nisu kružnice nego elipse, a Sunce se nalazi u jednom od dvaju žarišta elipse.Ta svoja saznanja objavio je 1609. u svom glavnom dijeluAstronomia nova. U istom djelu objavio je svoje tumačenje plime i oseke kao posljedice djelovanja Mjeseca. Godine 1619. objavio je djelo Skladnosti svijeta (lat. Harmonices mundi) u kojem izlaže i svoj treći zakon. U njemu otkriva najznačajniji odnos između ophodnog vremena planeta i njihovih srednjih udaljenosti od Sunca: kvadrat perioda proporcionalan je kubovima udaljenosti. Kepler je pridonio i modernoj optici konstrukcijom astronomskoga teleskopa, a također tumačenjem širenja svjetlosti i djelovanja oka. Po njemu su nazvani planetoid (1134 Kepler), krater na Mjesecu (Kepler), krater na Marsu (Kepler) i supernova (Keplerova supernova).

Zahvaljujući trima Kerplerovim zakonima Isaac Newton je, na temelju dinamike, ustanovio zakon opće gravitacije.

Ono što malo ljudi znao Kepleru je činjenica da je napisao jedan od prvih znanstveno-fantastičnih romana u povijesti. To je djelo napisano na latinskom jeziku, a zvalo se Somnium, što na hrvatskom znači San.Roman je objavio njegov sin Ludwig 1634. godine, a predstavlja maštovit opis kako Zemlja izgleda promatrana s Mjeseca. A upravo ga autoriteti s područja znastvene fantastike, Carl Sagan i Isaac Asimov, smatraju prvim SF-romanom.


Kepler je umro u Regensburgu 1630. godine. Za grob mu se ne zna jer je mjesto njegovog ukopa opustošeno tijekom krvavog Tridesetogodišnjeg rata.

piše: Dražen Krajcar

Komentari