Na današnji dan

Arizona primljena u SAD kao posljednja kontinentalna država (1912.)

Dana 14. veljače 1912. Arizona je postala američka savezna država, 48. po redu primljena u SAD. Zanimljivo je da je upravo ona posljednja primljena od kontinentalnih tj. povezanih država (za razliku od Aljaske i Havaja, koji su primljeni znatno kasnije, tek 1959. godine). U Arizoni se nalazi znameniti Nacionalni park Grand Canyon (engl. Grand Canyon National Park), koji sadrži kanjon rijeke Colorado i jedna je od najpoznatijih svjetskih prirodnih turističkih atrakcija. Arizona je znamenita i po velikom broju indijanskih rezervata (27).

Povijesno je Arizona bila dio tzv. Divljeg zapada, tako da se velik broj njenih lokacija može povezati s događajima iz tog doba. Primjerice, znameniti obračun kod O.K. Corrala dogodio se u gradiću Tombstoneu u Arizoni, a u njemu su sudjelovali Wyatt Earp i njegova braća te Doc Holliday. Slavna Yuma, u kojoj se nalazila kaznionica za teške prekršitelje zakona, također se nalazi u Arizoni. U Arizoni se borio i slavni apaški ratnik Geronimo. Izvorno je Arizona bila dio španjolskog kolonijalnog carstva, zatim je pripala Meksiku da bi je sredinom 19. stoljeća preoteli Amerikanci.

Glavni je grad Arizone Phoenix, na čijem širem području danas živi više od 4.000.000 stanovnika.Phoenix je i najveći glavni grad bilo koje američke savezne države (doduše, glavni gradovi američkih država često nisu ujedno i njihovi najveći gradovi, no Phoenix se ipak ističe svojom veličinom).

Komentari