Na današnji dan

Aristotel Onassis obogatio se u Argentini – 1975.

Postao je milijunaš već u dobi od oko 20 godina života. S vremenom je postao vlasnik vjerojatno najveće privatne flote brodova na svijetu.

Poznati grčki milijarder Aristotel Onassis preminuo je, u 70. godini života, 15. ožujka 1975. godine. Jedno vrijeme bio je vlasnik vjerojatno najveće privatne flote brodova na svijetu. Bio je poznat po vezama sa slavnim ženama poput Marije Callas i Jacqueline Kennedy, koju je i oženio kad su mu bile već 62 godine.

Aristotel Onassis rođen je 1906. godine na području današnje Turske, no bio je po nacionalnosti Grk, a po vjeri pravoslavni kršćanin. Zanimljivo je da mu se otac zvao Sokrat, majka Penelopa, a sestra Artemida. Dakle, svi u obitelji imali su grčka imena poznata iz povijesti i mitologije. Obitelj je bila prilično bogata, pa je Aristotel išao u ugledne škole i naučio je govoriti četiri jezika. Međutim, nakon Prvog svjetskog rata Turci su protjerali Grke iz Onassisovog grada Smirne (tursko ime – İzmir). Aristotel je tada emigrirao u Argentinu, u dobi od samo 17 godina.

U Argentini se mladi Onassis vrlo dobro snašao i upravo je tamo započeo karijeru i položio temelje svog bogatstva. Zajedno s ocem uvozio je iz Grčke u Argentinu duhan. Grčki je duhan bio blaži od kubanskog i izgleda da je više odgovarao ženama. Onassis je pokrenuo vlastitu tvornicu cigareta, a moguće je i da je dio duhana krijumčario. Uglavnom, prilično se brzo obogatio i društveno uzdigao. Postao je milijunaš, a bilo mu je tek oko 20 godina života.


Pomoću utjecaja na grčku vladu, pri čemu nije vjerojatno bila isključena ni korupcija, Aristotel je sklopio povoljne ugovore u pogledu poreza. Postao je i grčki vicekonzul u Argentini, a imao je i dvostruko državljanstvo – grčko i argentinsko. Veliko povećanje bogatstva ostvario je pomoću flote tankera za prijevoz nafte. Naime, već je prije imao velikog iskustva s brodskim prijevozom, zbog trgovine na relaciji Grčka-Argentina, no veliku mu je prednost u brodarenju dala i činjenica da su njegovi brodovi plovili pod panamskog zastavom i stoga su bili oslobođeni od poreza. Navodno je Onassisu trebalo svega oko 6 mjeseci da nadoknadi troškove pojedinog novonabavljenog tankera, a dalje bi od njega dobivao profit. Nabavio je preko 70 tankera i teretnih brodova za svoju flotu.

Onassisovo bogatstvo uskoro je postalo legendarno. Imao je udjele u 95 kompanija širom svijeta, posjedovao je dva otoka uz obalu Grčke (Skorpios i Sparta). Imao je stanove u Parizu, Londonu, Monte Carlu, Ateni i Acapulcu, te dvorac u južnoj Francuskoj. Sagradio je s partnerom neboder od 52 kata u New Yorku. Navodno je imao račune u 217 banaka širom svijeta. Svoju veliku jahtu nazvao je Christina, prema svojoj kćeri – Christini Onassis.

Komentari